četvrtak, 2. kolovoza 2012.

Zimski praznici na Jahorini


Pratite li skijanje na televiziji? I vas je obitelj Kostelic motivirala? Ili vam je oduvijek vam je bila zelja stati na skije? Skijalista nisu vise nedostupna niti daleka. Pogotovo u danasnje vrijeme kada se moze naci odlicna ponuda preko stranica za grupne popuste. Sto vam je potrebno za skijanje?

Od opreme je svakako najvaznije ski odijelo, zatim dobra jakna i kapa. Nakon toga nabavite rukavice, kacigu, stapove, skijaske naocale i stitnike. Ako ste pocetnik, nemojte kupovati skije. Za pocetak ih iznajmite (plus pancerice i vezove), isprobajte razlicite modele i proizvodace i tek onda vidite sto vam najbolje lezi. Mozda vam se niti ne svidi skijanje, mozda shvatite da nije to za vas pa bi bilo steta potrositi novac za nesto sto vam vise nece koristiti u buducnosti. Ukoliko se oslučite za skijanje i ljetovanje na planini Jahorina, ne zanoravite posjetitit Jahorina Apartmani i osigurati si udoban smještaj.

Mozete se odluciti i za skijasko trcanje (nordijsko skijanje). Za tu disciplinu ce vam trebati uze skije koje su i duze od ostalih skija. Tu je i sve popularniji snowboard. Za njega ce vam trebati snowboard daska. Postoje tri vrste snowboard daski i treba odabrati onu koja najvise odgovara vasem stilu voznje. Ako ste tek pocetnik i jos ni sami ne znate kakav je vas stil, odalerite freestyle dasku.

Ako ste prvi put na skijalistu, svakako razmislite o instruktoru koji ce vam pokazati sve vazne osnove, ali i nauciti vas ponasanju na skijalistu. Postoji nekoliko pravila kojih se trebate drzati kao i kada vozite automobil, samo se ovdje pravila ne odnose toliko na samu voznju koliko se odnose na bonton i sigurnost.
Neka od vaznijih pravila: ako se zaustavljete, stanite sa strane staze; ako ste na raskrizju staze ili tek krecete, dobro pazite i pogledajte gore dolazi li jos netko; obracajte paznju na znakove na stazi; ispravno koristite zicare; ne gurajte se, prednost imaju ljudi ispred vas; budite svjesni svojih mogucnosti, ali i uvjeta na stazi koji se mogu mijenjati; prvi spust napravite pazljivo kako biste proucili teren....
Ako vec posjedujete skijasku opremu, budite sigurni da cete ju ispravno odrzavati.

Evo nekoliko savjeta: pancerice trebaju biti dobro osusene i ne smiju se cuvati na vlaznom mjestu. Uvijek ih spremajte zakopcane! Skije je dobro prije spremanja za novu sezonu odnijeti na servis ili barem sami nanesite vosak, lagano ih operite slatkom vodom kako biste uklonili sol ili kemikalije. Najbolje je da ih odvojene uspravno naslonite na drvenu podlogu. Ako su ostecene, obavezno ih odnesite na servis, ne nagodinu prije odlaska nego odmah, prije spremanja.

Jahorina je jedna od najljepsih planina u BiH i velik dio je proglasen Nacionalnim parkom. 1984. g je imala cast ugostiti Olimpijske igre koje su se tada odrzavale u Sarajevu. Rat je ostavio nezeljene posljedice skijalistu, a lijepa vijest je da je gotovo sve renovirano. Jahorina se moze podijeliti u dva dijela - naselje Sator (sa vikendicama u alpskom stilu) te visi predio Jahorine sa velikim brojem pansiona i hotela.
Najvisi vrh Jahorine je Ogorjelica ( 1.916 m), a skijaliste sadrzi 20-tak km uredenih staza, mogucnost nocnog skijanja, staze za skijasko trcanje, mogucnost iznajmljivanja motornih sanjki , ski-skole, ski-rent, ski-servis, grill kucice s bosanskim specijalitetima… preporuka: skijanje jahorina.
Tu su i brojni kafici za ludi nocni provod, restorani i diskoteke.
Povedite drustvo ili dodite na mirniji, obiteljski odmor.

A jeste li ikada razmisljali za promjenu otici na ljetovanje u planine? Daleko od prenapucenih plaza, guzve na cestama, sunca koje neumorno przi… Klima je ugodnija, mir je neusporediv..

Planinska klima takoder djeluje i na zdravlje covjeka. Zrak je cisci, pozitivno djeluje na lakse nervne bolesti, zelenilo prirode smiruje…

Ponuda sportskih aktivnosti i rekreacije je takoder nesto sto nemate u tolikoj mjeri kod “standardnog” ljetovanja. U planinama vam se nudi bicikliranje, padobransko letenje, planinarenje, rafting, ribolov, mini golf, jahanje, tenis, osvjezenje u rijekama ili  jezerima ili jednostavna setnja i istrazivanje prirode.
Zamislite si samo budenje – suncano jutro, bez sparine.

Svjezina dopire kroz prozor, izvana mirisu cevapi, priroda vas zove van, daleko od ljencarenja i izlezavanja. Uhvatite svoju obitelj za ruku i povedite ju u predivnu pustolovinu. Zaboravite na televizor, na posao, na civilizaciju! Svatko ce pronaci zanimaciju za sebe jer izbora sigurno ne manjka.
Na Jahorini tijekom ljeta mozete pronaci sljedece sadrzaje: tecaj alpinizma i alpinisticki program, obilazak pecine, organizirani obilazak planine i ski staza, obilazak staza u kombinaciji s ruckom, grupni obilasci biciklima…
Pripremite se da cete se vrlo brzo naviknuti na ovaj, neuobicajeni nacin ljetovanja.
Cak toliko brzo da cete vjerojatno zaliti sto niste dogovorili odmor od dva tjedna :)
Sretno vam zimovanje na Jahorini!

Nema komentara:

Objavi komentar